Els formatges

La gran varietat de formatges que tenim al Mercat de Sitges fa que pugueu trobar aquell que més us convé. L’aportació de làctics, com és el cas del formatge, ha generat molta controvèrsia entre els experts. A banda dels intolerants a la lactosa, d’entre la gran varietat d’elaboracions i procedències (vaca, ovella, cabra…) és molt probable que hi hagi algun formatge que us agradi i que us vagi bé dins d’una dieta saludable.  

El formatge és un aliment amb molta tradició a Catalunya i del qual se’n troben moltes varietats. Al Mercat de Sitges estem segurs que trobarem el que et vagi millor. Podreu triar entre els formatges de vaca, d’ovella o de cabra, més o menys curat. Dins d’una alimentació saludable, la ingesta de formatges de forma puntual i raonable por ser una bona font d’aportació de calci.

La diversificació dels làctics pot ser un bon valor per a la nostra dieta saludable. No cal que sempre pensem en la vaca, sinó que també podem equilibrar el consum de formatge amb elaboracions provinents de la cabra o l’ovella. A més, també tenim les opcions dels iogurts, els fermentats o els quefirs per cobrir l’aportació dels aliments làctics.

Els làctics com el formatge són una bona font d’entrada de calci al nostre cos. També ens resulten interessants per altres minerals, com el fòsfor i el magnesi. Malgrat que el consum de formatge té detractors entre els especialistes en alimentació, la qüestió és controvertida. Entre els defensors, però, es considera que l’aportació puntual i raonable (sempre dins d’un context de dieta saludable) de làctics pot generar efectes positius. A més, en un país de sol com el nostre cal saber que prendre el sol -moderadament i protegits- ajuda a l’absorció del calci i beneficia el nostre organisme.

Beneficis de menjar formatge

El formatge és una gran font de proteïnes, de bona qualitat, però la gran varietat dins d’aquest producte fa que sigui difícil fer generalitzacions. D’entre els beneficis, hi ha l’ajut a l’absorció de minerals en el procés digestiu. L’aportació de greix és important, sobretot en les elaboracions més cremoses. 

El formatge ens aporta calci per als ossos, vitamina B12 per al sistema nerviós, sodi, vitamina K2 (per als ossos i el cor) i minerals com el zinc, el seleni o fòsfor. Això fa que calgui tenir-lo en compte per a la nostra alimentació saludable, sempre dins del marc d’una dieta equilibrada i amb aportacions puntuals. 

Entre les possibilitats que ens donen els formatges hi ha les d’entrar fàcilment en àpats molt variats, des de l’esmorzar fins a unes postres, però també com aperitiu o en un consum de mig matí o mitja tarda. Entre les diferents varietats que trobaràs al Mercat de Sitges, segur que trobem la millor fórmula!