Al Mercat de Sitges posem tots els ingredients per a que tinguis una alimentació saludable. A més, ho aconseguiràs contribuint amb el comerç de proximitat i amb els elaboradors, els pescadors i la pagesia que tenim més a prop. Volem ser la teva botiga de confiança, volem formar part de la teva vida per millorar-la. Pregunta’ns els dubtes que tinguis, perquè volem ajudar-te. Més en aquests dies de crisi sanitària, que ens fa sentir les incerteses de la vida, però també ens referma en el servei bàsic que és el Mercat.

Volem ser la teva botiga de confiança, volem formar part de la teva vida per millorar-la

Al Mercat tenim els aliments que es recomanen per a l’ús diari, com les farines, la pasta, l’arròs, la patata o els llegums, a més de fruita fresca, hortalissa i verdura, junt amb l’oli d’oliva i la varietat de productes làctics (de la llet al formatge, passant pels iogurts, per exemple).

De cara al consum setmanal per aconseguir una alimentació saludable, seria interessant pensar en la qualitat dels productes com la carn vermella, ja que en aquests casos s’aconsella sols un parell de racions. Les carns blanques les combinarem amb les vermelles fins arribar a un màxim de 3 racions a la setmana. Per aquest motiu, pensem bé en la carn de qualitat que tenim al Mercat en matèria d’aviram (des del pollastre fins al gall dindi) i també en el conill. És molt probable que en els mateixos establiments tinguem a l’abast els ous (3 o 4 racions per setmana), que també procurarem que siguin de la màxima qualitat.

Les peixateries ens ajudaran a triar el millor peix i marisc, del qual se n’aconsellen unes 3 o 4 racions setmanals. A més, ens indicaran com cuinar-lo o com guardar-lo, si és el cas, per a que tinguem la màxima seguretat alimentària.

No oblidem tampoc passar al Mercat a comprar els llegums, ja que se n’aconsella una ingesta entre 2 i 4 racions a la setmana. I acabarem amb la fruita seca, de qui se’n demana de 3 a 7 racions setmanals, segons les necessitats de la dieta particular de cadascú.

Hi ha tot un seguit d’aliments que hauríem d’evitar, ja que no ens aporten res de significatiu a una dieta equilibrada. Estem parlant d’un excés d’aliments ultraprocessats, aliments massa ensucrats, amb molta sal o amb massa greixos saturats. També hem de minimitzar les begudes ensucrades, els sucs industrials, les patates xips i altres snacks fregits, llaminadures, broixeria industrial, galetes, mantega… Amb tot, és molt possible que puntualment en mengem, però hem de tenir clar que ha de ser un consum ocasional.

Tots aquests ingredients que tenim a l’abast al Mercat de Sitges, els hauríem de repartir en tres àpats principals (esmorzar, berenar i sopar) i dos de complementaris (a mig matí i a mitja tarda). Per tant, podem anar distribuint una alimentació saludable al llarg de tot el dia.

Al Mercat de Sitges volem fomentar una estructura de dieta saludable, sempre tenint en compte les particularitats de les fases de la vida (infants, joves, gent gran, embarassades, persones amb al·lèrgies o intoleràncies…) i per tant cal informar-se bé. A les parades us explicarem tot el què sabem, però també teniu eines a la xarxa, com el següent:  https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/piramide_alimentacio_saludable/